MAKALELER ANASAYFA'YA DÖN Mezuniyet Alanları Arasında En Az İşsizlik Oranı Hukuk Ve Sağlık Alanında 04.07.2018
Mezuniyet Alanları Arasında En Az İşsizlik Oranı Hukuk Ve Sağlık Alanında

YKS bitti, Öğrencileri ve velileri tercih heyecanı sarmaya başladı. Bu yazımızda Yükseköğretim mezunlarının iş bulma oranlarını inceledik.

 Türkiye’nin en önemli sorunlarının başında işsizlik geliyor. Özellikle üniversite mezunları arasında yüksek seyreden işsizlik oranları, lise mezunlarını seçecekleri üniversite alanları konusunda daha dikkatli olmaya yöneltiyor. TÜİK verilerine göre 2016 yılında kurumsal olmayan 15-34 yaş arası nüfusun %8’i hiçbir okul bitirmezken %48,5'i lise altı eğitime sahip. Yüksekokul ve/veya yükseköğretim mezunları ise 15-34 yaş grubunun yaklaşık %19’unu oluşturuyorlar.

2016 yılı için yüksek öğretim mezunlarının yaklaşık %80’i işgücüne katılıyor, ama bunların %12’si iş bulamıyorlar. İşgücüne katılım ve işsizlik oranlarında da 2004’ten bu yana çok ciddi bir değişim de yaşanmamış durumda.

Eğitim seviyelerine göre işsizlik oranının en düşük olduğu kategori %5,7 ile okur-yazar olmayanları içeriyor, fakat bu kategoride işgücüne katılma oranının çok düşük olduğuna dikkat etmek gerekiyor. Okur-yazar olmayanların sadece %18’i işgücüne katılabiliyor. Lise mezunlarının ise yarısından fazlası işgücüne katılırken, %13,4’ü işsiz durumda.

 

Peki Yükseköğretim Mezuniyet Alanları Arasında Öne Çıkanlar Hangileri?

2016 verilerine göre, Hukuk fakültesi mezunu olup aktif olarak işgücünde olan her 100 kişiden sadece 6’sı iş bulamıyor. Sanat alanından mezun olanların ise beşte biri işsiz durumda. Hukuk ile beraber sağlık, veterinerlik, eğitim ve mühendislik işsizlik oranının yüzde 10’dan az olduğu diğer mezuniyet alanları.

HABERDAR OL! Bursa da özel okullar, özel kurumlar ve kusrlar ile ilgili yenilikleri takip etmek için abone olun!
MESAJ GÖNDER!